Cultuurhuis Landgraaf
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Boekpresentatie van Rine Palsma: Niet te bevatten dat zulke dingen echt gebeuren – Ode aan een klootzak

zaterdag 9 december 2023, 14:30 - 16:00

Gratis

Het indringende boek ‘Ode aan een Klootzak’ presenteert Rine op zaterdagmiddag 9 december om 14.30 uur in Cultuurhuis Landgraaf. Geïnteresseerden zijn gratis welkom na inschrijving via het speciale mailadres: boekvanrine@hbpr.nl. 

Over het boek
Toen auteur Rine Palsma zich met dit waargebeurde familiedrama bij haar uitgever meldde, kreeg ze te horen dat ze een indrukwekkend manuscript had afgeleverd. Maar dat de inhoud ‘wel heel hard en over de top’ was. En ook die agressieve titel mocht vriendelijker; die zou lezers afschrikken.

Rine antwoordde echter rustig: ‘Alles wat in dit boek staat, is waargebeurd. De titel, feiten en citaten komen uit originele documenten die allemaal bewaard zijn gebleven.’ Er viel een diepe stilte. Het is ook niet te bevatten, dat zulke dingen echt gebeuren. En dat een kind zoveel levensdrang kan opbrengen, dat het toch weet te overleven. Onthutsing, ongeloof, boosheid, pijn en verdriet; het komt allemaal voorbij in dit boek dat je in één ruk uitleest.

Auteur Rine Palsma wordt in 1969 geboren in Friesland. Samen met haar zus wordt ze als 12-jarige door haar stiefmoeder meegenomen naar Limburg. Haar vreemde vader laten ze alleen achter. Pas als hij 37 jaar later heeft gekozen voor de dood, komen Rine en haar zus terug in dat ouderlijk huis. Daar gaat een verborgen wereld voor hen open. Dankzij zijn exorbitante bewaardrift is er een ongelofelijke schat aan informatie bewaard. Wat volgt is een reis door bizarre openbaringen en schokkende inzichten in de levens die geleefd zijn. Hier vindt ze alle ingrediënten voor dit boek, dat ze altijd al wilde schrijven. Ook de vreemde titel treft ze hier aan.

Als Rine zelf moeder wordt, gaat ze in therapie. Van haar therapeut krijgt ze te horen dat het echt niet normaal is, wat ze allemaal heeft meegemaakt. Als ervaringsdeskundige bij uitstek gaat ze in de psychiatrie werken. Daar staat ze bekend om haar kracht, nuchterheid en positieve benadering om complexe situaties te normaliseren. Momenteel is ze werkzaam als consulent bij Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad. Ze woont met haar man in Landgraaf en samen hebben ze vier volwassen zoons.

‘Dit aangrijpende boek zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die met een onhandelbaar kind te maken heeft’, zo reageert een proeflezer op de pageturner. ‘Houdt dit dan nooit op, hoe gaat dit eindigen, kan het altijd nog erger?’, is een andere lezersreactie. Het boek gaat over het onvermogen van mensen om de juiste keuzes te maken in het leven.

Het boek telt 232 pagina’s, heeft een harde cover, kost 24,90 euro en is na de presentatie ter plekke te koop. Ook is het vanaf 2 december verkrijgbaar via de webshop van de uitgever (www.hbpr.nl), via elke boekhandel en via bol.com.

Gegevens

Datum:
zaterdag 9 december 2023
Tijd:
14:30 - 16:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Cultuurhuis Landgraaf
Veldstraat 19
Landgraaf, Limburg 6371 AW Nederland
+ Google Maps

Geef een reactie